Cinc obres d’iniciació que deixen enrere la infantesa

Creat per la i afegit a General, Llistes i recomanacions

5-obres-diniciacio

Foto de Kurt Stoker / CC BY

En quin moment de la nostra existència deixem de ser nens per convertir-nos en adults? En aquestes cinc obres d’iniciació, els autors exploren els camins que ens porten a abandonar la infància i la innocència i a deixar-la enrere per sempre.

campana-vidre

Foto de Amanda Govaert / CC BY

La campana de vidre, de Sylvia Plath, Ed. Proa, traduït al català per Josep Miquel Sobrer. L’única novel·la de Plath és un descens als inferns. Esther Greenwood, una noia de Boston, guanya una beca d’estiu en una revista a Nova York, però l’estil de vida de la ciutat i la sensació de no pertànyer enlloc ni de tenir una identitat pròpia l’arrossegaran, a poc a poc, a intentar suïcidar-se. La novel·la va de la mà amb la pròpia vida de Plath, que es va treure la vida només un mes més tard de publicar-la.

romeo-i-julieta

Foto de representació de Romeu i Julieta al Pilot Theatre de Pilot Theatre / CC BY

Romeu i Julieta, de William Shakespeare, Ed. Grup62, traduït al català per Miquel Desclot. El clàssic de Shakespeare, a més de ser la història d’amor més famosa del món, és també una obra d’iniciació on els seus protagonistes, després de descobrir l’amor, deixen enrere la innocència i comencen a prendre decisions adultes. Encara que desobeir els pares sembli cosa d’adolescents rebels, els dos protagonistes demostren la seva maduresa quan intenten no perdre’s l’un a l’altre.

Dandelion wine, de Ray Bradbury, Ed. Minotauro. Al petit poble de Green Town, Illinois, Douglas viu un estiu intens i decisiu, que canviarà el pas de la infantesa a l’edat adulta. La descoberta que tot allò que viu ha de morir i la prosa poètica i delicada de Bradbury el converteixen en un dels seus llibres més personals, estranys i bells.

el-joc-dender

Foto de Wolf Gang / CC BY

El joc d’Ender, d’Orson Scott Card, Ediciones B. Ender té deu anys i es prepara, en una acadèmia militar, per defensar la Terra de l’atac d’uns alienígenes amb una sèrie de jocs cada vegada més difícils. Aquesta novel·la de ciència ficció explora la figura dels líders i les seves responsabilitats i càrregues.

placa-diamant

Foto de Xavier Caballe / CC BY

La plaça del diamant, de Mercè Rodoreda, Ed. Club Editor. La innocència de la protagonista queda trastocada amb la guerra i la mort del seu marit. Al llarg de la novel·la, la Natàlia-Colometa fa diverses metamorfosis (el canvi de nom constant n’és un exemple molt clar), però la seva veu sempre pretén conservar la puresa en una època d’allò més difícil.