Big Fish and Begonia

Creat per la i afegit a Crítiques, General

Big Fish and Begonia és una pel·lícula d’animació xinesa que ha trigat dotze anys en acabar-se. Ha estat una altra de les sessions de Sitges d’aquest any.

La Chun viu en un món de semidéus que connecta el seu cel amb els nostres oceans. Els seus habitants controlen les nostres estacions, el cel i el clima. Cada any, els joves que, com la Chun, fan 17 anys es transformen en un dofí vermell i passen una setmana al nostre món. Durant el viatge, la Chun veu la bellesa i la crueltat dels humans. L’última nit, queda atrapada en una xarxa i un jove humà la salva, però mor. Aleshores, la Chun ven la meitat de la seva vida per poder ressuscitar-lo.

big-fish-and-begonia

Edifici Hakka a Fujian per xiquinhosilva / CC BY

 

Big Fish and Begonia és maca. Té un estil molt semblant a Ghibli i nombroses referències a la cultura xinesa, des dels noms dels protagonistes (que inclouen els caracters de “primavera” i “tardor”, i, per tant, tenen poders relacionats amb aquestes estacions: la Chun crea flors, en Qiu fa madurar caquis en un arbre) fins les construccions rodones característiques dels Hakka (una ètnia xinesa) del món dels semidéus.

La història és força clàssica, però entretinguda. El final, però, és massa llarg. Tal com va dir una amiga, sembla que n’hi hagi tres o quatre, un darrere de l’altre, i es fan pesats. Tot i així, val la pena de veure Big Fish and Begonia, ni que sigui per la bellesa de les seves imatges, i per la seva imaginació desbordant.