Cinc contes de cinc contistes americanes 

Creat per la i afegit a General, Llistes i recomanacions

5-contes-5-contistes

Amargosa Wild and Scenic River, a Califòrnia, foto de Bureau of Land Management / CC BY

La short story és una de les grans tradicions de la literatura nord-americana. Aquí trobareu cinc històries curtes escrites per cinc contistes americanes, ordenades cronològicament i amb enllaços a les seves traduccions.

sarah-orne-jewett

A White Heron, de Sarah Orne Jewett, foto de Boston Public Library / CC BY

A white heron, Sarah Orne Jewett. Una nena que viu al bosc amb la seva àvia coneix un caçador que busca una grua blanca. És un conte preciós, molt líric, que reflexiona sobre el paper dels humans amb la natura, i les conseqüències de les nostres accions. Escrit per la novel·lista, contista i poeta Sarah Orne Jewett el 1886, podeu trobar-lo traduït al castellà a l’Antologia del cuento norteamericano, de Richard Ford (tot i que ara està descatalogat).

 

The Yellow Wallpaper, Charlotte Perkins Gilman. Un clàssic que apareix en moltíssimes antologies. Una dona es recupera d’una depressió nerviosa en una mansió i s’obsessiona pel paper de paret de la seva habitació. Perkins Gilman aprofita un marc gòtic per explicar el descens a la bogeria de la protagonista. Publicat el 1892, és una lectura molt interessant, en forma de diari, i força extensa (l’original en anglès té 6.000 paraules). El podeu trobar traduït al català a Laertes.

dorothy-parker

Dorothy Parker, foto de Kevin Fitzpatrick / CC BY

Big blonde, Dorothy Parker. El conte més conegut de Dorothy Parker parla d’una dona, rossa i espaterrant, que es guanya la vida a costa del seu físic. El buit existencial que sent la porta a patir una depressió profunda. La tendresa i la llàstima que aconsegueix transmetre Parker són meravelloses. Publicada el 1929, podeu trobar els contes complets traduïts al català a Quaderns Crema.

 

flannery-oconnor

Flannery O’Connor, foto de Will / CC BY

The Geranium, Flannery O’connor. Escriptora del sud del país i coneguda sobretot pels seus contes realistes i que transcorren a l’estat de Geòrgia, en aquesta història un avi enyora casa seva, al camp, mentre mira un test de geranis que la seva veïna treu cada dia per la finestra. Publicada el 1946, és un dels primers contes d’O’connor, i el podeu trobar a Tots els contes.

 

joyce-carol-oates

Joyce Carol Oates, foto de Oregon State University / CC BY

Strip Poker, Joyce Carol Oates. Annislee té tretze anys i coneix uns nois al llac, on neda un dels últims dies d’estiu. Els nois la conviden a la seva cabana, a l’altre banda del llac, per fer una partida de cartes. A mesura que els nois s’emborratxen, la tensió augmenta fins a fer-se gairebé inaguantable.      Strip Poker forma part d’un recull de contes inquietants, Give Me Your Heart, publicat el 2011, que es centra en els monstres quotidians. El podeu trobar traduït al castellà a Gatopardo.