Cinc novel·les i cinc pel·lícules que es fan justícia 

Creat per la i afegit a General, Llistes i recomanacions

jane-eyre

Foto de Julia Gillen de Wycoller Hall, indret que va servir d’inspiració a Ferndean Manor / CC BY

Jane Eyre, la novel·la més famosa de Charlotte Brontë, enganxa als lectors des de la seva primera publicació, el 1847. Ha estat portada al cine fins en 26 ocasions, però la versió que més us recomanem és la del 2011, dirigida per Cary Fukunaga. És la més fidel a l’original, plena de tensió i amb una fotografia espectacular.

esmorzar-tiffanys

Foto de Wolf Gang / CC BY

Esmorzar a Tiffany’s. Tot i les diferències evidents entre novel·la i pel·lícula, l’heroïna s’ha convertit en tota una icona. Holly Golightly, la noia de camp convertida en socialité de Nova York, està inspirada en diverses dones, i, diuen, en el propi Capote mateix (a qui, per cert, no li va agradar gens ni Katherine Hepburn, ni la pel·lícula, que trobava massa edulcorada).

dracula

Foto de Paille / CC BY

Dràcula. Tant la novel·la de Bram Stoker, del 1897, com la pel·lícula dirigida per Francis Ford Coppola el 1992 es complementen perfectament. L’una és més subtil, l’altra va més enllà, però totes dues fascinen el lector i l’espectador amb la figura complexa i esglaiadora de Dràcula.

Les verges suïcides. La filla de Francis Ford Coppola, Sofia, va dirigir aquesta pel·lícula el 1999, basada en la primera novel·la de Jeffrey Eugenides, sobre la vida de cinc germanes d’una àrea residencial de Detroit, després que la més jove intenti suïcidar-se. Tant la novel·la com la pel·lícula són tremendament belles, nostàlgiques i melancòliques.

hitchhickers-guide-galaxy

Foto de Benjamin Bálazs / CC BY

La guia de l’autoestopista galàctic. Basada en un programa de ràdio, la primera de les sis novel·les
de Douglas Addams, publicada el 1979, segueix les aventures d’Arthur Dent per la galàxia després que uns alienígenes destrueixin la Terra. Tant la pel·lícula, del 2005, com les novel·les són d’allò més esbojarrades i absurdes, perfectes per a una nit de pizza i cervesa.