Leer con rayos X, 25 obras maestras que mejorarán tu escritura de Roy Peter Clark

Creat per la i afegit a Crítiques, General

rayosx

Ulleres de rajos X per Golan Levin / CC BY

Darrere d’aquest títol tan llarg, que evoca anuncis rancis de la telebotiga amb un abans miserable en blanc i negre i un després feliç en tecnicolor, s’hi amaga un llibre força interessant. Leer con rayos X, de Roy Peter Clark, és un manual d’escriptura que analitza 25 obres, tant de ficció com de no-ficció, com ara Els morts, de Joyce, el magnífic Un home bo es difícil de trobar, de Flannery O’Connor, El mar que ens envolta, de Rachel Carson, Madame Bovary, Lolita, els sonets de Shakespeare…

A cada capítol, l’autor parla sobre un aspecte d’una o de dues obres i extreu una sèrie de lliçons. Per exemple, al capítol sobre Madame Bovary, Clark analitza un fragment de la novel·la que mostra com es pot construir un personatge a partir de detalls (Emma, avorrida, ratlla les estovalles amb la punta del ganivet) i com crear metàfores amb coses de la vida quotidiana (el vapor d’una sopa porta tota l’amargor de la vida de la protagonista). Clark també medita sobre aspectes més formals, com ara la posició de les paraules, les al·literacions… Al final del capítol hi ha un resum i exercicis i, al final del llibre, una secció amb frases famoses.

leerconrayosx

La meva còpia de Leer con rayos X

Les lliçons de cada capítol són interessants i pràctiques. A més, Leer con Rayos X està escrit de manera molt amena i es nota que a l’autor l’apassiona llegir. Però els capítols són molt breus i, de vegades, semblen una mica superficials i desaprofitats. L’autor s’hauria pogut limitar a menys obres i haver-les estudiat en més profunditat. En aquest sentit, em va agradar més un altre llibre sobre llegir, Curso de literatura europea, de Vladimir Nabokov, on l’autor de Lolita també analitza grans obres (de nou, Madame Bovary, Mansfield Park, L‘estrany cas del Dr. Jekyll i Mr. Hyde…) molt més minuciosament.

Leer con rayos X, 25 obras maestras que mejorarán tu escritura està editat per Alba, a la col·lecció Guías del escritor, i costa uns 20€.