Paradisos oceànics, d’Aurora Bertrana

Creat per la i afegit a Crítiques, General

Paradisos oceànics és un llibre preciós. La mirada d’Aurora Bertrana és neta, juvenil, allunyada de l’estil acadèmic d’alguns llibres de viatges que pretenen educar més que mostrar. L’autora relata la vida a la Polinèsia amb moltes descripcions: la selva immensa i quieta, el sopor dolç de les ciutats oceàniques, les falgueres gegants a l’entrada d’una gruta que, diuen, no retorna homes ni pirogues… i descriu els costums dels nadius com un testimoni que moltes vegades no només observa, sinó que també participa, com quan veu com intenten pentinar els cabells de la petita Hamué a l’estil occidental el dia del seu casament:

paradisos-oceanics

Els meus ulls no poden separar-se d’aquesta tràgica i immensa cabellera. L’obsessió d’abans segueix turmentant-me. Si Hamué consent i es sotmet, els cabells, no; els cabells protesten, es resisteixen heroicament. Ni el Pare Fèlix ni l’Administrador (l’Església i l’Estat) no són prou forts per a domar una cabellera. Jo intervinc estúpidament:

-Deixeu-li anar tots els cabells i poseu-li una corona de tiaré

Tots els ulls es giren vers mi, estranyats, indignats. Tota l’honor de l’Estat i de l’Església mooreans, tota l’honor de Haapití i Afareaitú estan suspesos dels rulls de la pobra núvia.

Aurora Bertrana va escriure Paradisos oceànics durant una estada a la Polinèsia, entre el 1926 i el 1929. Es va publicar a Proa l’any 30 i la primera edició es va esgotar només en quinze dies. El llibre està dividit en capítols amb els noms mandrosos i blaus de les illes: Tahití, Moorea, Huahine, Raiatea, Bora-Bora. L’edició, tan meravellosa com sempre, inclou la versió catalana íntegra de Paradisos oceànics i també incorpora vuit narracions de la versió en castellà, Islas de ensueño, traduïdes al català, a més d’uns quants textos per situar l’obra i la seva autora i força fotografies.

Gràcies, :Rata_, per regalar-me Paradisos oceànics, per fer-me recordar un estiu que, tot i que ja som a l’octubre, encara no s’ha acabat del tot.

Altres llibres de :Rata_: La vegetariana, La inocencia