Tots hauríem de ser feministes de Chimamanda Ngozi Adichie 

Creat per la i afegit a Crítiques, General

todos-deberiamos-ser-feministas

Foto de KylaBorg / CC BY

La nit de cap d’any, un amic em va deixar Todos deberíamos ser feministas, de Chimamanda Ngozi Adichie, una autora de Nigèria que viu a cavall del seu país i dels Estats Units, i que ha publicat dues novel·les i un recull de contes, a més d’aquest assaig. El text està adaptat a partir d’una conferència TED (llegeixo per Internet, perquè en desconeixia l’existència, que són conferències que cobreixen temes molt diversos, com ara tecnologia, art…).

L’assaig és curt, planer, i el missatge, necessari. Explica les dificultats de les dones (tant nigerianes com d’Estats Units, però que, per desgràcia, podrien ser de qualsevol país del món) en una societat encara majoritàriament sexista.

chimamanda-ngozi-adichie

Foto de Pocket Shop AB / CC BY

Com reconeix l’autora en el pròleg, el feminisme no és un tema popular. Molta gent creu que les feministes som dones amargades que vestim camises horribles de quadres i se sent atacada. Creuen que perdran els seus privilegis, i no s’adonen que el feminisme és una cosa bona per tothom. Però, de fet, si simplifiquem les coses, l’eliminació del sexisme i dels estereotips de gènere ens farien més feliços. Per exemple, no caldria que els homes veiessin la seva masculinitat afectada (per exemple, quan es veuen obligats a convidar a la seva cita a sopar, o a matar l’aranya peluda que hi ha a la paret de la cuina) ni que les dones patíssim les evidents desigualtats i violència de gènere. Eliminar el sexisme és un camí llarg i difícil, però, com recolza l’autora en el seu text, és tasca de tothom.

Sobre l’edició, a càrrec de Random House, el paper i la mida de la lletra (cada vegada em costa més llegir lletres petites…) em semblen perfectes. M’agraden el tacte i el disseny de la portada, també. Per una altra banda, se m’ha fet molt curt. Pot llegir-se sencer en una hora. Potser hauria estat interessant incloure altres textos de l’autora o fer una antologia d’assajos feministes. Tot i així, és una bona lectura.